Over ons

Alles wat je bij ons kunt kopen, maakt je leven een beetje duurzamer. Van zeep tot sok, van kaars tot ketting. Alles wat je dagelijks nodig hebt, onder één dak. Als je bij ons in het warenhuis komt ervaar je dat duurzaamheid helemaal niet suf of beperkend is. Het is juist inspirerend, aantrekkelijk, tijdloos. Een bezoek aan ons brengt je een blij gevoel.

Over founder Janneke

Impact maken is voor mij van groot belang. Ik heb op verschillende plekken op de wereld in arme wijken, zelfs sloppenwijken, gewoond. Ik zag dat mijn leven niet alleen betrekking heeft op mijzelf, maar ook wat het met andere delen van de wereld doet. Dat anderen te vaak de prijs betalen voor die keuzes die wij maken. Met dat beeld in gedachten ben ik steeds duurzamere keuzes gaan maken in mijn leven. Ik volgde een training over zero waste en begon thuis met het verminderen van plastic in mijn badkamer. Kleding is mijn zwakte, ik heb er veel van, maar ik koop bewust nieuwe of goede tweedehands items die lang meegaan.

Een groene levensstijl voor iedereen

Mijn omgeving wist mij steeds vaker te vinden voor duurzame tips. Zij hadden vaak niet de tijd of de drive om al het uitzoekwerk zelf te doen. Zo ontstond het idee om mensen te helpen door dit uitzoekwerk al voor ze te doen. Ik nam afscheid van mijn toenmalige functie als organisatiepsycholoog en ik wilde bewijzen dat een combinatie van een modern duurzaam concept op een toplocatie echt impact kan maken. Als je duurzaamheid toegankelijk maakt voor veel mensen, gaat er wat veranderen. Minder plastic, spullen die langer meegaan, hergebruik van materialen, sowieso minder spullen kopen. De producten zijn op dit moment nog wel iets duurder dan bij de HEMA, want helaas kost duurzaam produceren nog altijd meer dan regulier. Als we met meer mensen daarvoor kiezen, kan de productie van duurzame spullen omhoog, waardoor de prijzen weer dalen. Dan komt een groene levensstijl voor iedereen binnen handbereik en gaan we inzien wat eerlijke prijzen zijn voor de dingen die wij gebruiken. Bij E&co, voorheen Green UP, laten we zien dat duurzame keuzes leuk, makkelijk en zo betaalbaar mogelijk zijn!

Verder dan alleen duurzaam shoppen

Bij E&co gaan we verder dan alleen duurzaam shoppen. We willen het verhaal achter elk product kennen en dagen onze leveranciers uit om bewustere keuzes te maken en aan de wensen van onze klanten te voldoen. Helaas hebben we nog niet voor elk product een duurzaam alternatief gevonden, maar wel heel veel. Waarbij onze 3 criteria mens, dier en milieu onze richtlijnen zijn in de keuzes die we maken. Elke dag duurzamer. Onze missie is simpel: we willen niet alleen een brede doelgroep consumenten aanzetten tot duurzamere keuzes, maar ook producenten inspireren om weloverwogen keuzes te maken die in het belang zijn van het grotere geheel. Daarnaast breiden we onze activiteiten uit met meer duurzame diensten, educatie en een community. Waar je met al je vragen en verfrissende ideeën over duurzaam leven terecht kunt.

Warenhuis in Utrecht

De locatie voor onze start is tijdelijk. Met de gemeente Utrecht hebben we een periode van 2,5 jaar afgesproken. 31 december is onze laatste dag op de Stadhuisbrug. Gelukkig zijn we in gesprek over een nieuwe locatie in het centrum en ondertussen ziet de gemeente ons als aanjager van de circulaire economie, in plaats van als gewone winkel. We gaan samen werken om de duurzame en circulaire doelstellingen van de stad Utrecht dichterbij te brengen. Binnenkort verklappen we waar onze nieuwe plek zal zijn. Maar eigenlijk is mijn droom dat het niet bij Utrecht blijft en dat we ook op andere plekken in Nederland een betaalbaar en duurzaam assortiment aan kunnen bieden met E&co.

“Het zijn duizend kleine onafhankelijke keuzes die samen het verschil maken.”

Wil jij op de hoogte blijven van de volgende avonturen van Janneke en E&co? Volg ons op Facebook of Instagram.

Meer blogs

  • Ultieme tips van onze E&co teamleden

    Wat zijn de ultieme tips van onze E&co teamleden? Of wat doen zij als ze last hebben van een klimaatdepressie?

  • BEE the change: help onze harige vrienden!

    Bijen zijn onmisbaar voor onze biodiversiteit. Ze houden onze gewassen, zoals bloemen en planten, in leven. De bij is voor ons als mens dus enorm BIJlangrijk: daarom moeten we de bij een handje helpen!

  • De Week van de Circulaire Economie

    Tijdens de Week van de Circulaire Economie (11 tot en met 16 maart) is er een uitgebreid programma gericht op het vergroten van de bewustwording en het stimuleren van initiatieven op het gebied van circulariteit.