Fermenteren kun je leren

Fermenteren, je hebt dit woord misschien de afgelopen tijd al vaker langs horen komen. Maar wat is dat nou eigenlijk? En kun je het ook gemakkelijk zelf doen? Het antwoord is ja! Wij nemen je mee in de wereld van fermenteren en geven je wat tips en tricks.

Fermenteren is een manier om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen. De smaak wordt beter en de gefermenteerde producten zijn gezond. Gefermenteerde producten helpen namelijk mee aan het ontwikkelen van een gezonde darmflora. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn: kaas, yoghurt, brood, wijn, bier, augurken en kimchi.

Nu ken je misschien ook de woorden wecken of inmaken. Dit zijn ook twee manieren om eten langer te bewaren. Maar wat is nu het verschil met fermenteren? Bij fermenteren maak je gebruik van de aanwezige bacteriën in het voedsel. Bij inmaken of wecken zorg je er juist voor dat door verhitting en/of toevoeging van suiker (of azijn met suiker) de bacteriën doodgaan.

Zowel wecken als fermenteren zijn beide super duurzaam. Het zorgt er namelijk voor dat je voedsel langer kunt bewaren. Dus heb je nog een restje groente over? Probeer het eens!

Een heel belangrijk onderwerp bij fermenteren is hygiëne. Zorg ervoor dat je potten of flessen brandschoon zijn. Dit kun je doen door de afwasmachine te gebruiken, maar nog beter is de flessen of potten even uitkoken. Gebruik verder een schoon werkblad en schoon keukengerei. Kijk ook geregeld tijdens het proces of er geen schimmels ontstaan in jouw pot. Wanneer dit gebeurd is het niet meer voedselveilig en moet je helaas opnieuw beginnen. Schimmels ontstaan wanneer je te weinig zout hebt toegevoegd tijdens het fermenteren. Er blijft dan te veel vocht achter in het product en dat kan dan gaan schimmelen. Meestal is dit zoutpercentage minimaal 1,5 procent van het basisgewicht van het product dat je wilt fermenteren.  

Pas op bij het openmaken van het product dat je de onderdelen stevig vast hebt, want in sommige fermentatieprocessen ontstaat aardig wat druk!

Bij E&co Warenhuis verkopen wij het merk RotPot. Dit merk biedt een complete starterskit in een compacte doos. Met de kant en klare pot met bijbehorende kruiden ben jij ready to go voor jouw fermentatieproject. Je kunt mosterd, bubbels, kraut (zuurkool) en kimchi maken. Je kunt ook nog los een navulling kopen om zelf ketchup of gemberbier te maken. Zo kan iedereen fermenteren. Ook heel leuk om cadeau te geven! Sinds kort verkopen wij ook het fermentatie logboek van RotPot: Rotlog. Hierin kun je jouw hele fermentatieproces bijhouden. Door je ervaringen vast te leggen verbeter je stap-voor-stap je techniek en resultaten voor als je de volgende keer gaat fermenteren. Jouw eigen bedachte creaties allemaal opgeslagen in één naslagwerk.

Ga jij het ook eens proberen? We zijn benieuwd naar de resultaten, dus deel ze gerust met ons!

Meer blogs

  • Merk in de spotlight: echtWaar

    Thuis op de bank, tijdens je pauze op werk, om bij te kletsen met die leuke vriend(in) of om rustig te worden voor het slapen gaan. Ben jij ook een echte theeleut? Dan kan de thee van Het Theeza(a)kje je niet ontgaan zijn als je onze winkel inloopt. Thee met namen waar je meteen vrolijk van wordt (Lees: Decollethee, Hoppathee en Namasthee) én een sociaal verhaal. Maar wat maakt deze thee zo'n verhaal apart?

  • Duurzaam op vakantie & wij nemen mee…

    Nu de zomervakantieperiode is aangebroken laat ons team je graag zien wat je duurzaam mee kunt nemen om met een gerust hart op vakantie te gaan. De E&co winkel in Utrecht is de gehele zomer gewoon open, dus kom vooral langs om (last-minute) je favoriete producten halen.

  • Review: bewust beschermd in de zon met nieuwe Alphanova Daily Sun

    Word jij blij van buiten in de zon zijn, maar wil liever zonschade aan je huid voorkomen? Misschien herken je wel dat het nog best een uitdaging kan zijn om fijne duurzame zonnebrand te vinden. Het team van E&co ging je vast voor en probeerde de verschillende zonbescherming van Alphanova voor je uit. Lees verder voor ons eerlijke review.